Digitális Közösségi Alkotóműhey
Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

Hétköznapi csodákat mutatunk!

A 3D nyomtatás, vagy a lézervágás, de akár mondhatnánk a robotikát is, nem újdonság a mai világban. Az oktatás, az iskola világában viszont közel sem hétköznapi dolgok. Digitális Közösségi Alkotóműhelyünkbe ebbe a hétköznapi csodába engedünk bepillantást. Bepillantást? Reméljük, sokkal többet is!

Talán az a legfontosabb és így alapvető feladatunknak tekintjük, hogy a hozzánk látogatók ne csak egyszerűen megnézzék ezt a technológiát, hanem próbálják is ki. Tervezzenek, programozzanak, irányítsanak, lézerrel vágjanak, drónt reptessenek, térben nyomtassanak! Váljanak a XXI. század alkotóivá! Tudjuk azt is, hogy néhány óra alatt lehetetlen egy számottevő tudásanyagot átadni. De ha ügyesek vagyunk, akkor sikerül ráérezni, rácsodálkozni, kedvet kapni...

A legtöbb ember úgy gondol a digitális technológiára, mint egy roppant bonyolult, érthetetlen, kevesek által irányítható világra. Mondjuk, tényleg bonyolult. De ez a technológia mindenkié, igenis elérhető, tanulható. Igazából az a legjobb az egészben, hogy egy kis segítséggel bárki képes bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására. A 3D nyomtatás például néhány óra alatt elsajátítható. És persze tovább lehet majd lépni. Lehet emberi szerveket, vagy éppen házakat nyomtatni. No, nem a mi műhelyünkben. Majd az életben.

De első állomásnak, itt vagyunk mi!

A közösségi alkotóműhely (makerspace) mint fogalom, illetve mozgalom már az egész világon jelen van. A feladat roppant egyszerű: a hagyományos és a modern megmunkáló eszközök felhasználásával egy újfajta fizikai alkotás születik. Azaz, fúrunk-faragunk, ha kell kalapálunk, aztán forrasztunk, programozunk, térben nyomtatunk.

A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményeiben elnevezésű, GINOP-6.2.3-17-2017-00021 számú pályázatunk keretében készült el és 2019. október 9-én adtuk át a Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.  

A Digitális Közösségi Alkotóműhely, olyan oktatási tér, nyitott műhely, ahol projekt alapú saját motivációból eredő kísérletezéssel a digitalizáció, a robotika mellett kipróbálhatók hagyományos szakmák, többek között a könnyűipar és faipar. 

Látogatóink megismerkedhetnek a lézergravírozás, a CNC maró, a hímzőgép, a 3D nyomtató, a drón és a robot működésével is. Fontosnak tartjuk, hogy a ma diákjai, akik a holnap szakembereivé válnak, ne a tegnap technikáját tanulják meg, hanem a holnap és a holnapután kihívásait sajátítsák el. 

Digitális Közösségi Alkotóműhelyünk egyrészt kézzelfogható segítséget nyújt a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákoknak, másrészt teret és technikát kívánunk biztosítani a középiskolás korosztály alkotótevékenységéhez.